You Are not the Monkey — logó, 2018

A logó a több mint 60 darabos You Are not the Monkey design sorozahoz készült.

‘A Majom nem Te vagy’ Logó

A You are not the Monkey matricákat 2018-ban, Portugáliában kezdtem el megrajzolni, ahol több alkalommal töltöttem kint 1-2-3 hónapot.

Az akkori munkáim inspirációjaként a rendszeresen hallgatott szatszangok szolgáltak. Ezeken a közösségi eseményeken sokszor hangzottak el olyan frappáns és tömör mondatok, amelyek ihletet adtak rajzok és grafikák elészítésére.

Az elme, mint majom megjelenése a tanításokban

A You are not the Monkey matricák bemutatása során már írtam arról, hogy a grafikák nevéül is szolgáló kifejezésben a majom az elmére utal, amely elme természete szerint nem tud elcsendesedni.

“The mind cannot be silent, because its very nature is to run. (…) It can never be quiet, thus, that which does not keep quiet is called the mind.”

The Truth is, Sri H.W.L. Poonja, Edited by Prashanti De Jager, Full Circle, 2000, pg. 291"

Az Avaita Védanta tanítások félreértelmezhetőek. Ez abból fakad, hogy a mesterek nem az elméjük természetének a megváltoztatására, annak elcsendesítésére, a gondolataik vagy az érzelmeik tudatukból történő kizárására kérik a követőiket, hanem annak a felismerésére, hogy nem ezekkel azonosak.

Korábbi olvasmányaim során találtam egy igen kifejező idézetet H.W.L. Poonja-tól, amelyet a következőképpen fordíthatnánk le magyarra:

Hanumán az elme szimbóluma. A majom ugyanazokkal a szokásokkal rendelkezik, mint az elme, de legalább van farka, amivel egyensúlyozhat. Hogyha tudsz egyensúlyozni, akkor minden rendben van. Kontrolálni tudod a mozdulataidat. Ugrálhatsz ágról-ágra, anélkül, hogy leesnél. Az elme, amely kiegyensúlyozott, edzett elme. Ha a majom elme (monkey mind) tudja, hogy a valódi természete a tudatosság, hogy az elme maga a tudatosság, akkor nem lesz probléma. Az egyesúly ott lesz.”

The Fire of Freedom, Satsang with Papaji, Edited by David Godman, Avadhuta Foundation, 2006, pg. 93

A You Are not the Monkey matricák elkészítése mögött az a szándék állt, hogy emlékeztetőül szolgáljanak ezekre a tanításokra. A matricák kiragaszthatóak olyan helyekre, ahol szem előtt vannak 1-1 adott, azonosulásra hajlamosító tevékenység során.

Amennyiben szeretnél pólót rendelni, megtehet e-mail-en, vagy a Spring Store-on keresztül.*

*Mivel a Spring Store-on keresztül rendelt termékek Amerikából érkeznek, ezért az előbbit javaslom.